recoverit-server-raid-nas-datagendannelse

Hos recoverit taler vi dagligt med kunder, der opbevarer deres data på et RAID, alene fordi de har opfattelsen af, at så længe data er opbevaret på et RAID, så er den hellig gral velbevaret. Desværre er det ikke altid det der er tilfældet, og slet ikke hvis man glemmer at overvåge tilstanden af ens RAID.

I denne artikel vil recoverit fokusere på hvad RAID er, og hvilke muligheder der er for datagendannelse og data recovery på en Server, et RAID eller en NAS.

Hvad betyder RAID?
Ofte støder man ind i termen RAID, som oprindeligt er forkortelsen for ”Reduntant Array of Inexpensive Disks”. Der findes ikke rigtigt en dansk oversættelse eller måde at sige det på, og i almindelig tale benytter man også termen RAID i Danmark, hvilket enkelt betyder, at data gemmes over flere diske, eksempelvis i en Server eller i en NAS.

RAID spænder over mange forskellige måder at kombinerer og sammensætte harddiske i et RAID, og man angiver kombinationen ved at tilføje et tal efter RAID, eksempelvis ”RAID 0”, ”RAID 1”, ”RAID 5” osv.

RAID giver 2 fordele, nemlig højere hastighed og større sikkerhed, men eftersom der er mange kombinationsmuligheder med et RAID, er tallet efter RAID meget vigtigt at kende, og især hvis du vil opsætte et nyt RAID.

Nedenfor kan du se en oversigt over de mest gængse RAID systemer, en teknisk beskrivelse af hver enkelt RAID type samt hvilke kommentarer recoverit kan knytte til datagendannelse og data recovery for hver enkelt RAID system.

 1. RAID 0 (Block-level striping) Recovery

  Teknisk beskrivelse
  RAID 0 er en single level konfiguration uden redundans. Svigt af et hvilket som helst drev i et RAID 0 Array vil få RAIDet til at fejle, og det er umuligt at læse eller skrive data. Data kan reddes fra de enkelte diske; men det er oftest ubrugelig data uden korrekt genoprettelse af RAID.

  Tekniske attributter

  • Fordeler data ligeligt på to eller flere diske.
  • Giver Ingen data redundans.
  • Bruges til forhøjet ydeevne.
  • Kan oprettes med diske i forskellige størrelser.
  • Begrænset til størrelsen på den mindste disk.
  • Lav dataintegritets sikkerhed.

  RAID 0 datagendannelse og data recovery

  RAID 0 datagendannelse og data recovery kan være meget udfordrende, da hver RAID 0 konfigurationsparametre kan variere meget, baseret på den Unique controller implementation. Vores teknikkere er specialiseret i RAID 0 datagendannelse og data recovery og kan ved hjælp af en lang række værktøjer genopbygge RAID 0 opsætninger i alle konfigurationer.

  HUSK AT recoverit skal have samtlige diske tilhørende det pågældende RAID.

   

 2. RAID 1 (Mirrored blocks) Recovery

  Teknisk beskrivelse

  En RAID 1 konfiguration mirrors eller kopierer indholdet af et drev over på et tvillingedrev, oftest et af samme størrelse. Når data skrives til RAID 1, kontroller RAID controlleren at der skrives data til begge diske og at der dermed sker en Mirroring af data til begge drev for redundans. Da hver disk i Arrayet er et Mirror/ en afspejlning af hinanden, vil lagringskapacitet af Arrayet være lig med kapaciteten på det mindste drev i RAID opsætningen (eller 1/n hvis hver disk er ens i størrelse.)

  Tekniske attributer

  • En nøjagtig kopi (eller mirror) af data på to diske.
  • Alle data er til stede på begge diske.
  • Behøver et lige antal diske for at fungere.
  • Lagringskapaciteten af Arrayet er 1/n.
  • Fejl tolerancen for Arrayet er 1-n.

  RAID 1 datagendannelse og data recovery

  Når et drev i en RAID 1 opsætning fejler, vil systemet fortsætte med at fungere ved brug af den redundante disk og de spejlede data. Så længe at en disk i RAID opsætningen fungerer, vil de lagrede data kunne læses.

  HUSK AT recoverit skal have samtlige diske tilhørende det pågældende RAID.

 3. RAID 5 (striping with parity) recovery

  Teknisk beskrivelse

  RAID 5 opsætning bruger block-level striping, hvilket betyder, at hver fil opdeles i blokke af bytes striped på alle diske, i modsætning til at bryde filerne op til individuelle bytes. RAID 5 anvender en Parity bit funktion på tværs af alle stripes for at give redundans og datasikkerhed.

  Data redundans kan også implementeres med en “hot spare” disk, som er en ekstra disk, der vil tage over for en mislykket disk. RAID 5 opsætninger kræver minimum 3 diske i opsætningen, 4 med en ”hot spare”.

  Tekniske attributer

  • Benytter block-level striping på tværs af diske.
  • Parity bits lagres på alle diske.
  • Minimum 3 diske er nødvendigt i Arrayet.
  • Hot spare mulighed for redundans kræver 4 diske.
  • Effektiv Array kapacitet er n – 1.
  • Fejl tolerance for Arrayet er 1 drev.

  RAID 5 datagendannelse og data recovery

  Alle drevene i RAID opsætningen på nær én skal virke for at RAID 5 kan virke, hvilket betyder, at en enkelt fejlende harddisk i RAID 5 ikke vil få RAID’et til at gå ned. Men når disk nr 2 eller flere diske fejler, er RAID ikke længere tilgængeligt.

  HUSK AT recoverit skal have samtlige diske tilhørende det pågældende RAID.

   

 4. RAID 6 (Striping with dual parity) recovery

  Teknisk beskrivelse

  Ligesom en RAID 5 opsætning, benytter RAID 6 block-level striping på tværs af alle diske. Dog bruger RAID 6 en dual parity funktion, hvilket betyder, at hver stripe har to parity bit sets. Dette betyder en højere fejl tolerance end på et RAID 5 Array, på bekostning af mindsket ydeevne på grund af de øgede parity beregninger. RAID 6 Arrays kræver 4 diske til at fungere.

  Tekniske attributer

  • Benytter block-striping på tværs af alle diske.
  • Double parity bit giver øget sikkerhed, men formindsker ydeevne.
  • Effektiv kapacitet i Arrayet er n – 2.
  • Fejl tolerance I Arrayet er 2 drev.

  RAID 6 datagendannelse og data recovery

  Med dual parity funktion, kan RAID 6 Arrays fortsætte med at fungere hvis to diske i Arrayet fejler. Når mere end 2 diske fejler går RAID’et ned og det er ikke muligt at tilgå data på almindelig vis.

  HUSK AT recoverit skal have samtlige diske tilhørende det pågældende RAID.

 5. RAID 10 (Striped RAID 1 Sets) Recovery

  Teknisk beskrivelse

  RAID 10, også omtalt som RAID 1+0, er en kombination af mirroring funktionen fra et RAID 1 med striping funktionen fra en RAID 0. Data stripes over halvdelen af drevene i Arrayet, og hvert af de primære drev har et sekundært drev som spejler (mirroring) dataene. Kapaciteten i Arrayet er ½ af drevenes totale kapacitet, og Arrayet kræver minimum 4 diske.

  Tekniske attributer

  • Benytter sig af både striping og mirroring af data.
  • Giver fejl tolerance, hvorimod RAID 0 opsætninger ikke gør.
  • Effektiv kapacitet i opsætningen er ½ af den totale kapacitet på drevene.
  • Fejl tolerancen er mellem 1 drev og ½ af alle drevene.

  RAID 10 datagendannelse og data recovery

  Da hver Striped drev har en sekundær mirror drev som ledsager, kan RAID 10 teoretisk set fortsat fungere hvis halvdelen af drevene fejler. Så længe the mirrored ledsager på hvert striped drev fortsat fungere, vil RAID fortsat kunne arbejde.

  HUSK AT recoverit skal have samtlige diske tilhørende det pågældende RAID.

 6. RAID 50 (striped RAID 5 sets) Recovery

  Teknisk beskrivelse

  Et RAID 50 eller RAID 5+0, er et RAID 0 kombineret med RAID 5. Forestil dig et RAID 0, men i stedet for individuelle drev har hvert drev en RAID 5 opsætning. RAID 5 opsætninger fungerer nøjagtig som en normal RAID 5 ville, betydende at der skal være minimum 3 drev i hvert RAID 5 Array. Kapaciteten i en RAID 50 Array er summen af alle RAID 5 array kapaciteter.

  Tekniske attributer

  • RAID 0 med RAID 5 opsætning I stedet for individuelle drev.
  • RAID 5 opsætning skriver data hurtigere end de gør på egen hånd.
  • Effektiv kapacitet af Arrayet er summen af alle RAID 5 arrays.
  • Minimum # af diske i Arrayet er 6.

  Fejl tolerancen er 1 drev x tallet af RAID 5 arrays

  RAID 50 datagendannelse og data recovery

  Ligesom med stand-alone RAID 5 arrays, kan et drev fra hvert RAID 5 fejle uden at få RAID 50 til at gå ned. Når flere drev fra samme RAID 5 fejler, går hele RAID’et ned.

  HUSK AT recoverit skal have samtlige diske tilhørende det pågældende RAID.

recoverit er specialister i datagendannelse og data recovery på alle former for medier, uanset type og årsag til datatab. recoverit har siden 2006 hjulpet mange kunder med datagendannelse og data recovery på Servere, RAID og NAS, både for virksomheds-, offentlige- og private kunder.

Hvis dit RAID er gået ned er du altid velkommen til at kontakte vores teknikkere døgnet rundt på 31 38 11 30 for en gratis og uforpligtende rådgivning.

 • 31 38 11 30

 • Døgnåbent

 • support@recoverit.dk

 • sales@recoverit.dk